14.2 C
Amsterdam
30 april, 2024

Digitalisering in de logistieke sector

De digitalisering gaat in rap tempo door en COVID-19 zorgt ervoor dat nog meer mensen de webshops weten te vinden. Achter de wereld van online bestellen zit een enorme logistieke wereld schuil. Het is een luxe dat je overal in Nederland iets kunt bestellen wat de volgende dag bij jouw thuis op de stoep staat. De transportbedrijven achter de bevoorrading en levering van al deze e-commerce bestelling zijn de echte helden van het online bestellen. Maar hoe doet een transportbedrijf dat? En hoe digitaal is de logistieke sector? Lees het in dit artikel.

Plannen, plannen en plannen

In de logistieke sector is goede planning de sleutel tot succes. Als jij vooraf al weet welke bestemmingen een chauffeur moet bezoeken dan kan je een rit vele malen efficiënter inplannen. Daarom zijn werkvoorbereiders, planners en logistieke managers constant bezig met het optimaliseren van de operatie. Een gouden uitvinding voor de sector is het zogeheten fleet management. Dit is een softwareprogramma waarin verschillende logistieke data te zien is in één overzichtelijk dashboard. Live GPS-locaties, brandstofverbruik, planning en voorraadbeheer allemaal bij elkaar in een systeem. Dit zorgt ervoor dat de planning beter en efficiënter gemaakt kan worden en zelfs ter plekke nog kan veranderen. Chauffeurs kunnen via een handige app deze planning ook inzien waardoor ze altijd op de hoogte zijn met actuele informatie. Minder miscommunicatie en een gestroomlijnd bedrijfsproces dus!

Hoe digitaal is de logistieke sector in vergelijking met de rest?

De bovengenoemde fleet management software is een grote stap voor de logistieke sector. Deze vorm van innovatie versnelt de digitalisering bij veel bedrijven. Bedrijven met een goed werkende data gedreven operatie hebben een stapje voor op de concurrentie. Uiteindelijk is degene die achter blijft de verliezer. In een onderzoek van McKinsey Global staan alle sectoren gerangschikt op mate van digitalisering (zie afbeelding). Transport en opslag staat in de middenmoot van de digitaliseringsslag. Net onder vastgoed en boven educatie. Dit laat zien dat er nog veel te halen is in de logistieke sector. En de bedrijven die snel handelen hebben daar nog jaren profijt van. In een wereld waar verandering een constante is is stilstand achteruitgang. De transport en opslag branche valt onder kapitaalkrachtige organisaties met potentie om hun fysieke assets verder te digitaliseren. Denk hierbij aan digitaal voorraadbeheer, digitale planning of het digitaal aansturen en meten van geconditioneerd transport. De ICT en de media en communicatie sectoren lopen voorop als het gaat om digitalisering. Dit komt doordat de manier van informatie consumeren tegelijkertijd is veranderd met de opkomst van digitale ontwikkelingen. Nu wordt het zichtbaar dat bepaalde branches deze ontwikkelingen langzamer overnemen. Conservatieve sectoren zoals landbouw, woningbouw en overheidswerk staan onderaan in de digitalisering tabel.

Related Articles

Leuk artikel voor jou?