8.5 C
Amsterdam
20 april, 2024

Welke lease-vorm past bij jou?

Toe aan een lease auto, maar twijfel je nog in welke vorm je wil leasen? In deze blog wat feiten op een rij!

In Nederland is leasen erg populair. Maar liefst 20% van de auto’s op de Nederlandse wegen worden geleased. Echter kiezen ZZP’ers vaak niet voor een lease. De reden? Het is niet flexibel. Vaak zit je voor een lange tijd vast aan een contract, terwijl je weinig zekerheid hebt over je financiële situatie in de toekomst. Toch is het aantal ZZP’ers met een lease auto dit jaar gestegen. Van 5,2% naar 6,4%. Wellicht heeft het te maken met de corona-crisis: deze onzekere tijden maken de grote aankoopsom van een auto een pittige investering.

ZZP’ers kiezen vaak voor een Financial Lease constructie, maar liefst 41%. Een derde van de zelfstandigen kiest voor een Operational Lease. Andere lease-vormen, zoals een shortlease zijn minder populair. In dit artikel richten we ons op de verschillen tussen deze twee populaire lease vormen.

De (full) operational lease

Kies je voor een operational lease, dan zal je de minste zorgen hebben. Bij deze lease vorm zitten namelijk alle extra kosten in de maandelijke prijs inbegrepen: onderhoud, verzekering, belasting, oms zelfs brandstof! Voor een vast bedrag per maand kom jij overal waar je wil komen. Je weet dus als ZZP’er precies wat jouw vervoerskosten zijn, wat vervelende verrassingen voorkomt.

Een nadeel van de operational lease is dat je geen eigenaar bent of zult worden van het voertuig. Je zit vast aan een (lange) contractperiode, minimaal 36 maanden, maar het kan zelfs 84 maanden zijn. Aan het einde van de rit dien je je auto weer in te leveren bij de lease-maatschappij.

De financial lease

De financial lease is simpelweg een financiele constructie die het voor jou makkelijker maakt een auto te kopen. Het grote voordeel van een financial lease vorm is dat je na afloop van het lease contract eigenaar wordt van de auto. Je hoeft de auto niet in te leveren. De restwaarde is dus ook voor jou.

Nadelen van een financial lease is dat je als rijder zelf verantwoordelijk bent voor alle extra’s die komen kijken bij het bezitten van een auto. Het eerdergenoemde onderhoud, brandstof, verzekeringen zijn allemaal voor eigen rekening. De leasemaatschappij geeft jou enkel een zak met geld om de auto te kunnen kopen.

De afweging die jij moet maken

Als je op zoek bent naar een stabiele financiele situatie, waar in je je geen zorgen hoeft te maken om verrassende kosten, dan is een operational lease dus perfect voor jou. Maar als je liever wat flexibeler bent en meer vrijheid hebt, dan past een financial lease constructie meer bij jou. Laat je niet afschrikken wanneer je de maandprijzen tussen de twee vergelijkt, want dit is echt appels met peren vergelijken.

Related Articles

Leuk artikel voor jou?