8.6 C
Amsterdam
25 april, 2024

Aangereden door auto of andere letselschade opgelopen? Deze stappen moet je ondernemen

Letselschade kun je zomaar ineens oplopen. Je kunt een auto-ongeluk krijgen, aangereden worden als fietser of voetganger, of gewond raken tijdens een bedrijfsongeval. Terwijl je daarna eigenlijk in alle rust wil herstellen, komen er een hoop juridische moeilijkheden op je af. Daarom kun je het beste een letselschadeadvocaat inschakelen. Daar zijn er verschillende van in het hele land. Zoek maar eens op letselschade advocaat Nijmegen, Groningen of Dordrecht. Hieronder lees je waar zo’n advocaat je mee kan helpen.

Wat is letselschade?

Letselschade heet ook wel personenschade, en houdt fysieke en psychische schade in die is opgelopen na een ongeluk. Vaak kan hier een andere partij bij betrokken zijn geweest: je bent bijvoorbeeld aangereden door auto of hebt een ongeluk gehad omdat de Arbo-omstandigheden op je werk niet up-to-date waren. De bestuurder of je werkgever is in dat geval aansprakelijk voor de schade die jij hebt opgelopen. Een letselschade advocaat helpt je om deze schade op de veroorzaker of schuldige te verhalen.

Aangereden door een auto, en nu?

Stel, je woont in Nijmegen en bent als fietser aangereden door een auto. De eerste stap die jouw letelschade advocaat in Nijmegen in zo’n geval onderneemt, is het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief. In dit geval is de verzekeraar aansprakelijk voor de schade. Als die schade eenmaal erkend is, maakt jouw advocaat een begroting van de schade die je hebt opgelopen. Er zijn twee verschillende soorten schade: materiële schadenposten en immateriële schadeposten. Die laatste noemen we ook wel smartengeld. Bij materiële letselschade kun je denken aan ziekenhuiskosten, verlies aan inkomsten of kosten voor zorg en verpleging thuis. Smartengeld vergoedt pijnklachten, net als andere psychische klachten die je aan het ongeluk kan hebben overgehouden. Denk bijvoorbeeld aan angst of stress. Ongeacht de zwaarte van je ongeluk, heb je altijd recht op smartengeld.

Een advocaat helpt je met de vaststellingsovereenkomst

Uiteindelijk moet er een vaststellingsovereenkomst komen tussen jou en de verantwoordelijk gestelde partij. Hierin wordt onder andere de hoogte van de schadevergoeding vastgelegd. Hier hoef je zelf niet voor te vechten: jouw letselschade advocaat onderhandelt namelijk in jouw naam over het bedrag dat je zult krijgen. Jij hoeft alleen te tekenen. Daarna is je letselschadezaak afgesloten en kun jij je rustig focussen op je herstel. Twijfel dus niet als je wordt aangereden door auto, gebeten door een hond of een ander ongeluk krijgt. Een letselschadeadvocaat kan je een hoop zorgen uit handen nemen.

Related Articles

Leuk artikel voor jou?