4.9 C
Amsterdam
24 april, 2024

Hoe u een back-up van uw website maakt

Wat zou er gebeuren als u morgen wakker werd en het bleek dat uw webhost in de nacht per ongeluk uw website heeft verwijderd? Bent u dan alles kwijt? Is al die tijd en inspanning die u heeft besteed aan de inhoud en vormgeving van uw website dan helemaal voor niks geweest? Het kan zomaar gebeuren, en als u dan geen back-up van uw website heeft gemaakt dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Daarom leggen wij u in dit artikel uit hoe u dergelijke situaties kunt voorkomen, en welke stappen u moet nemen in het maken van een back-up van uw website. 

Verschillende back-up oplossingen

Er bestaan verschillende manieren om een back-up van uw website te maken. In dit artikel behandelen wij nu even kort de volgende back-up oplossingen: handmatige back-ups, cPanel back-ups, back-up in de cloud en geautomatiseerde back-up oplossingen. 

  • Handmatige back-ups: Dit is de meest low-tech manier van back-ups maken en houdt in dat u handmatig via een FTP-server uw bestanden overzet naar uw lokale computer. Deze methode heeft echter wel een aantal nadelen: u dient namelijk uzelf er steeds aan te herinneren om regelmatig back-ups te maken. Daarnaast kan het lang duren voordat u een grote website heeft gedownload en dient u een eigen systematische manier te verzinnen voor het managen en opslaan van de geback-upte bestanden.
  • cPanel back-ups: cPanel is een softwarepakket in de vorm van een webapplicatie, die het gebruikers mogelijk maakt om gemakkelijk een server op te zetten met websites, e-mailaccount en DNS. Het beheren van de server gaat via een webinterface. Back-ups maken met cPanel is heel eenvoudig, maar men moet hierbij wel een aantal valkuilen vermijden. Zo is het noodzakelijk om er altijd aan te denken om de back-up te downloaden naar je computer en het ergens veilig opgeslagen te houden. U moet bij deze methode er steeds zelf aan denken om regelmatig back-ups te maken en de back-up bestanden op een veilige plek te bewaren, want als de server offline gaat bent u in feite uw gehele back-up kwijt.
  • Back-up in de cloud: Een cloud oplossing is de perfecte plek om een back-up in te bewaren. De cloud wordt altijd steeds groter en is net zoals de meeste systemen, volledig gebackupt en biedt een overvloed aan opslagruimte. Bekende voorbeelden van cloud opslag oplossingen zijn Amazon S3 en Dropbox. Ook bestaan er geautomatiseerde back-up oplossingen voor cloud opslag, waarbij u het volledige beheer aan de experts overlaat. 

Een aantal tips

Nu u een totaaloverzicht heeft gekregen van alle verschillende manieren om uw website veilig te stellen, willen wij u tenslotte nog een aantal tips meegeven. Allereerst kunt u het beste iets kiezen dat goed binnen uw budget past en de beschikbare tijd die u heeft voor het maken van uw back-ups. De volledige features van een geautomatiseerde oplossing zullen u een aantal euro’s per maand kosten, maar daarbij is het belangrijk om die kosten af te wegen tegen de tijd en de stress die u wordt bespaart van het allemaal zelf te moeten uitvogelen. Verder is het handig om van te voren te bepalen welk back-up schema voor u het beste werkt (bijvoorbeeld alleen back-ups op momenten dat u weinig bezoekers heeft op uw site), en is het belangrijk om regelmatig uw back-ups te controleren (wordt daadwerkelijk alles opgeslagen?). Tenslotte, het laatste en misschien wel het meest belangrijke advies dat wij u kunnen geven rondom het maken van een back-up van uw website: doe het nu! U weet maar nooit wanneer er iets verkeerd gaat, en het is altijd fijn om te weten dat u zelfs in rampsituaties te allen tijde nog uw eerdere data kunt herstellen. Bij een goede hosting omgeving inclusief backups aan. Als je een website hebt en je wil zeker zijn van het feit dat alles goed gaat kies dan een betrouwbare partner!

Veel succes!

Related Articles

Leuk artikel voor jou?