15.2 C
Amsterdam
21 mei, 2024

5 zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een huis

Wanneer je een huis gaat kopen komt er veel bij kijken. Het is namelijk een grote aankoop die je niet zomaar kan doen. Er zijn heel veel regels mee verbonden waar rekening mee gehouden moet worden. Helemaal na de kredietcrisis van 2008 zijn de regels flink aangescherpt. Daarnaast staat de huizenmarkt momenteel op zijn kop waardoor huizen voor bizarre bedragen worden verkocht in vergelijking met een decennia geleden. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en daarom hebben wij een aantal belangrijke zaken genoteerd waar je rekening mee moet houden wanneer je een huis wil gaan kopen. 

Genoeg inkomsten

Als je alleen of samen een huis wil kopen moet er natuurlijk genoeg inkomsten maandelijks binnenkomen. Op basis van je vermogen, je contract en de hoogte van je maandsalaris wordt de hypotheek berekend. De hypotheek is de lening die je van de bank krijgt om een huis te kopen. Deze schuld betaal je met rente af aan de bank, de zogeheten hypotheekrente . Hierdoor kun jij een huis kopen en de bank krijgt daar een vergoeding voor. De hypotheek berekenen kun je tegenwoordig eenvoudig online doen maar wil je een op maat gemaakt advies kun je beter naar een adviseur gaan.

Een nieuw of een oud huis

Het is soms een lastige keuze om een nieuw huis te kopen of een oud huis te kopen. Er zijn namelijk voor beide veel voordelen op te noemen maar zeker ook veel nadelen. Zo zijn nieuwbouwwoningen vaak duurder en oudere huizen hebben vaak meer onderhoud nodig of moet nog veel aan gedaan worden wanneer je er in trekt. Hier moet je rekening mee houden voordat je een keuze maakt want verbouwen kan een hele smak geld kosten wat soms niet beschikbaar is. 

Samenwerken met een makelaar

Wanneer je een huis gaat kopen is het een slim idee om met een betrouwbare makelaar in zee te gaan. Een makelaar heeft namelijk veel ervaring en wil jou graag helpen bij het kopen van een huis. Dit is namelijk ook ten goede van de makelaar. Daarom is het belangrijk om een betrouwbare, ervaren partij te kiezen waar je graag mee wil samenwerken. 

Het bieden op huizen

Zodra je een mooi huis hebt gevonden wat perfect bij jouw past begint de volgende stap. Als het financieel haalbaar is krijg je de keuze om te bieden op het huis wat bij jou in de smaak valt. In het verleden werd er vaak onder de vraagprijs geboden. Tegenwoordig wordt er meestal over de vraagprijs geboden en met forse bedragen. Je moet daarom goed realiseren dat het bieden op huizen soms een frustrerend spelletje kan worden. 

Na het accepteren van het bod

Zodra je bod geaccepteerd is houdt dit niet in dat je gelijk het huis in ontvangst kan nemen. Er zijn dan nog veel meer zaken die gebeuren moeten worden voordat daadwerkelijk de sleutel overdracht plaats kan vinden. Zo dient er eerst een voorlopig koopcontract getekend te worden. Dit voorlopig koopcontract legt bijvoorbeeld vast dat je 10% van de aankoopsom moet betalen wanneer je terugkrabbelt of wanneer de andere partij terugkrabbelt. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden. Laat je daarom altijd adviseren door een professional.

Related Articles

Leuk artikel voor jou?