13.1 C
Amsterdam
17 juni, 2024

Verschillende soorten hoortoestellen

We kennen allemaal de uitspraak: ‘Elke leeftijd heeft zijn charme.’ Dat is uiteraard zo. Al is het zo dat we ons niet altijd realiseren. Als we jong zijn, kunnen we vaak niet wachten totdat we een jaartje ouder zijn. Zijn we eenmaal ouder dan zouden we soms weer even jong willen zijn. Het komt erop neer dat alle leeftijdsfases voor- en nadelen hebben. Het is natuurlijk zo dat terwijl je ouder wordt, je last kan krijgen van ongemakken. Maar vaak is er wat aan te doen, in elk geval zo dat je nog steeds volop van het leven kan genieten.

Gehoorverlies

Merk je bijvoorbeeld dat je gehoor achteruit gaat, dan kan je een hoortest laten doen en een gehoorapparaat aanschaffen. Misschien is je gehoor dan niet meer precies wat het vroeger was, toch zorgt het voor een aanzienlijke verbetering. De techniek is geavanceerd, waardoor kan worden bepaald welk gehoorapparaat voor jou de beste keuze. Daarnaast kan het toestel helemaal op jouw gehoor afgestemd worden. Er zijn twee soorten hoortoestellen die verkrijgbaar zijn met verschillende soorten eigenschappen, zodat ze helemaal aansluiten op jouw wensen en eisen.

Hoortoestellen in het oor

De eerste soort die we bespreken is het gehoorapparaat in het oor. Deze term kan natuurlijk een beetje dubbelop overkomen. Zitten immers niet alle hoortoestellen in het oor? Toch is er een reden dit type zo te omschrijven om het verschil met het andere soort gehoorapparaat aan te duiden. Er wordt mee bedoeld dat bij dit soort hoortoestel de microfoon, versterker, telefoon en batterij allemaal in dezelfde behuizing zitten. Daarbij wordt het hoortoestel in de gehoorgang geplaatst, waardoor deze zich dichtbij het trommelvlies bevindt. Hierdoor wordt het geluid helderder en duidelijker. Dit type hoortoestellen verbeteren het geluid met name bij licht tot middelmatig gehoorverlies.

Hoortoestellen achter het oor

Bij dit type gehoorapparaten zit de luidspreker in een kastje achter het oor. Het geluid wordt door middel van een flexibel slangetje of thin tube naar het trommelvlies gestuurd. Deze hoortoestellen kunnen de meeste soorten slechthorendheid compenseren. Ook zwaarder gehoorverlies.

Een hoortoestel aanschaffen

Als je overweegt een hoortoestel aan te schaffen, is het uiteraard van belang eerst een hoortest te laten afnemen. Er is namelijk behoorlijk wat aanbod in hoortoestellen en allemaal met verschillende soorten eigenschappen. Als je er een nodig hebt, heb je natuurlijk geen idee welke je zou moeten kiezen. Daarom maak je eerst een afspraak met een audicien. Dat kan bij een hoorcentrum, maar je kan ook een audicien aan huis laten komen om de test af te laten nemen. Dan heb je eerst een kennismakingsgesprek waarbij de hoortest wordt afgenomen en daarna een adviesgesprek waarbij je het hoortoestel direct kan uittesten.

Tijdens de test wordt duidelijk of er sprake is van gehoorverlies en in welke mate. Vervolgens bespreek je welke geluiden je met name belangrijk vindt om goed te horen. De audicien vertelt over de mogelijkheden en welke hoortoestellen aansluiten bij jouw wensen en eisen. Vervolgens kan je het toestel aanschaffen en volop genieten van alle geluiden die je nu weer goed hoort!

Related Articles

Leuk artikel voor jou?