14.5 C
Amsterdam
14 juli, 2024

De voordelen van een klanttevredenheidsonderzoek

Het einde van 2019 nadert alweer en dat betekent dat bedrijven de balans gaan opmaken van afgelopen jaar. Een onderwerp wat daarin wordt meegenomen is de klanttevredenheid. Een bedrijf bestaat immers om haar klanten te bedienen met een product of dienst. Maar wat vindt de klant eigenlijk tot nu toe van het afgenomen product of dienst? En wat vindt de klant van jouw als bedrijf? Ondanks dat sommige bedrijven het soms veel werk vinden is een klanttevredenheidsonderzoek zeer waardevol. In dit blog dan ook vier redenen waarom je een klanttevredenheidsonderzoek zou moeten afnemen.

  1. Je klant heeft het gevoel dat hij of zij nog steeds belangrijk is

Met het uitvoeren van een klanttevredenheidsonderzoek heeft de klant nog steeds het gevoel dat hij of zij belangrijk is voor jouw bedrijf. Je geeft met dit onderzoek aan dat hun belangen nog altijd voorop staan en dat het je interesseert wat zij over jouw bedrijfsvoering vinden. Je geeft hiermee aan dat de klant centraal staat.

  1. Je bedrijf blijft scherp wat betreft klantgericht denken

Net zoals bij normale relaties kan ook de relatie tussen klant en bedrijf in een sleur komen. Er wordt niks spannends meer ondernomen en beide hebben rustig een beetje door totdat de klant misschien een andere organisatie tegenkomt die het vuur weer een beetje doet branden. Voorkomen dat een klant overstapt doe je onder andere door scherp te blijven op aspecten zoals klantgericht denken. Klanten bijvoorbeeld aangeven dat ze de communicatie misschien liever anders zien verlopen. Misschien zijn jullie tot op heden alleen maar telefonisch bereikbaar voor hulp maar zouden ze een chatbot ook zeer op prijs stellen. Extra waarde voor je klant toevoegen is tenslotte waar het allemaal om draait.

  1. Je neemt de ontevredenheid direct weg

Sommige klanten zijn ontevreden maar laten die niet blijken. Door een klanttevredenheidsonderzoek af te nemen geef je ze een opening om dit wel te laten blijken. Hierdoor zullen ze zich gehoord voelen en zal de ontevredenheid meteen afzwakken. Je geeft namelijk aan er iets aan te willen doen door feedback te vragen aan je klanten. Hierdoor neemt trouwens niet alleen de ontevredenheid af maar zal de band tussen jouw en je klant ook veel sterker worden.

  1. Actiepunten voor aankomend jaar

Met de feedback van je klant kun je meteen aan de slag om actie/verbeterpunten op de stellen voor volgend jaar. Je had misschien zelf al wel een beetje in de gaten wat er wel goed ging binnen het bedrijf en wat misschien iets minder maar de feedback van je klant bevestigd dat alleen maar. Hoog tijd dat je hier dus mee aan de slag gaat en het nieuwe jaar is daarvoor de perfecte gelegenheid.

Related Articles

Leuk artikel voor jou?