15.2 C
Amsterdam
21 mei, 2024

De opkomst van de streamingdiensten

Het was alweer lang geleden dat het toen nog net beginnende bedrijf Netflix naar de toen nog gigant Blockbuster ging om te vragen of ze wilden helpen een onlinestreamingdienst op te zetten. Blockbuster wees het aanbod af. In de jaren erna ging Blockbuster failliet het bedrijf verdween. Tegelijkertijd groeide Netflix uit tot een van de grootste streamingdiensten ter wereld. Momenteel heeft de gigant meer dan 150 miljoen betalende kijkers. Netflix was de eerste streamingdiesnt die zoveel succes kreeg en is daardoor nog altijd marktleider. Maar momenteel zijn er ook andere streamingdiensten in opkomst. Dit betekent dan ook dat dat er in de komende jaren veel onderlinge concurrentie zal zijn.

Streamingdiensten hebben niet alleen dvd’s de wereld uit geholpen maar zullen ook gaan concurreren met ouderwetse televisie en elkaar. Veel mensen kijken al Netflix op een televisie en niet alleen meer op een computer of laptop. Ik heb zelf recentelijk een grote televisie opgehangen aan een TV beugel en ga in plaats van op mijn laptop nu daar Netflix en YouTube kijken.

Netflix

Netflix is natuurlijk nog altijd de grootste gigant. Het grootste voordeel dat Netflix heeft als eerste in de markt is dat ze al een groot deel van de markt hebben opgeslokt. Maar in realiteit is dit niet volledig waar. Er is nog een ontzettend groot deel van de markt open, zeker als je erover nadenkt dat Netflix nog slechts 150 miljoen subscribers heeft en er 6 miljard mensen op de wereld zijn. Netflix heeft als grote nadeel dat het meeste van wat ze op hun platform hebben niet van Netflix zelf is. Ze betalen andere mediabedrijven grote bedragen om films, series en programma’s op de dienst te mogen hosten. Dit zorgt voor veel kosten en als deze mediabedrijven hun eigen streamingdiensten beginnen zal Netflix een hoop media kwijtraken.

Daarom zijn ze bezig om zo snel mogelijk zelf originele televisie en series te maken.

Disney+

Slechts een paar weken geleden is Disney zijn eigen streamingdienst, Disney+ begonnen. Deze dienst zal waarschijnlijk de grote concurrent worden van Netflix aangezien Disney een van de machtigste mediabedrijven ter wereld is. Disney heeft ook het voordeel dat ze een aantal van de grootste films en series ter wereld van hun zijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld Star Wars en de supersuccesvolle Marvel films. De vraag is of gebruikers wereldwijd uiteindelijk vooral voor een platform zullen kiezen of dat ze verspreid zullen raken over de verschillende platformen. Of misschien zullen veel mensen betalen voor de verschillende platformen en er dus meerdere tegelijkertijd gebruiken.

Related Articles

Leuk artikel voor jou?