15.2 C
Amsterdam
21 mei, 2024

Leer gezond ontspannen

In Nederland leven wij een stressvol leven. School, werk, stage, bijbaantjes, we moeten altijd door. Geld verdienen, op onszelf wonen, studeren, werken, een baan vinden, jezelf bewijzen. Het is logisch gevolg dat de burn-outs onder twintigers toenemen. Wij proberen daarom allerlei manieren te vinden om te ontspannen, zoals een wandeling maken in het bos, lekker sporten doordeweeks of bijvoorbeeld een wijntje of sigaretje na een lange dag.
Veel ontspannende activiteiten of producten kunnen verslavend werken, zo zijn er mensen die verslaafd raken aan de endorfines die vrij komen na intensief sporten, maar ook een weedverslaving komt geregeld voor. Als je niet meer kan slapen zonder een jointje, ben je wellicht verslaafd aan wiet en wordt het tijd om eens advies te vragen. Hier is altijd hulp voor beschikbaar!

Wij zijn in Nederland heel erg van de 'schouders eronder' mentaliteit. Op de kiezen bijten. Door de zure appel bijten. Dóórgaan! We krijgen mee dat we vanaf de basischool al moeten kiezen wat we willen worden, en dan moeten we een middelbare school kiezen die daar bij past. Wil je actrice worden? Dan moet je naar een school die theaterlessen geeft. Ben je meer geïnteresseer in natuur en techniek? Kies dan een school met een sterk vakkenpakket in die richting. Als kunst en creatie meer jouw ding is, kan je misschien naar een Vrije School. Je bent nog zo jong en je moet al snel kiezn wat het beste voor jou is, op die leeftijd kan nimand dat nog. Dus kiezen je ouders een schoo voor jou uit, vaak redelijk in de buurt. Na de middelbare school moet je afstuderen in vmbo, havo, of vwo. Daarna moet je weer door, en een studie kiezen op een Mbo, Hbo of Wo. Als je écht nog steeds actrice wil worden, moet je kiezen wat voor soort actrice, theater of film, of wil je theaterdocent worden, of wil je toch achter de schermen werken? Wil je meer met kleding en make up bezig zijn, of set decor, of schrijven? Dit zijn allemaal maar een paar richtingen die ieder een gehele studie op zich zijn. Drie of vier jaar lang leer je alles over dit vak, ga je stages lopen, tentamens maken, en moet je afstuderen. Kies dus maar goed!

Dit geeft allemaal erg veel stress. Na het afstuderen meteen een baan vinden en fulltime werken, werkt ook zeker niet mee. Wat als je je bedenkt? Wat als je wil reizen? Wees niet te hard voor jezelf, en neem tijd om bij jezelf te blijven. Past je studie nog bij je doel? Probeer een keer in de week te sporten, zoals voetbal of yoga, en haal de fysieke stress uit je lichaam. Clean body, clean mind.

Related Articles

Leuk artikel voor jou?