8.5 C
Amsterdam
20 april, 2024

Vers openhaardhout? Begin nu!

Er is vaak geen mooiere gedachten dan met de familie samen rond de open haard te zitten tijdens kerst als er een pak sneeuw ligt. Dat ligt buiten onze macht, maar wat we met de open haard doen zeker niet! Om klaar te zijn voor de kerstdagen is het handig nu al te beginnen met je hout bijeen te krijgen.

Vroege start

Je hoofd staat misschien meer naar sinterklaas dan de kerst (open haard aan met de sint, ook leuk!) maar het is belangrijk nu alvast je hout op orde te hebben. Dat is omdat je hout vaak moet drogen voordat het de open haard in kan. Dus als je van plan bent echt rauw natuurhout te gebruiken is het zaak ze zo snel mogelijk te verwerken. Idealiter laat je hout 6 maanden drogen, maar met aanmaakblokjes kan je voor december een heel eind komen.

Hout voorbereiden

Als je jouw partij hout hebt is het zaak eerst het klein grut te verwijderen. Kleine takjes en dergelijke maken het verwerken van het hout lastig later. Je kan deze dus het beste met een scherp snoeimes verwijderen. Sommige mensen verkiezen de kniptang hiervoor, maar een goed snoeimes vind ik zelf het makkelijkst werken. Gewoon de stam recht op zetten en je kan de takken in bosjes er vanaf hakken. Nadat de stammen grotendeels gestript zijn kan je door naar het echte werk: het kloven.

Kloven

De stam zelf is natuurlijk veel te groot om in zijn geheel in de open haard te stoppen. Daarom is het belangrijk de stammen in kleinere stukken te splijten. Dit kloven zorgt naast een handzaam formaat voor verbranding ook voor een optimale luchtcirculatie bij het drogen. Je kan met de hand in principe al je hout kloven. Dit doe je door je stamdeel op een verhoogd platform te plaatsen en met kracht met je handbijl te hakken. Zo kan je de stam in meerdere partjes verdelen. Het is wel ontzettend arbeidsintensief werk. Zelf gebruik ik liever een houtklover van De Boer Drachten. Daarmee werk je in een vloek en een zucht door de houtstapel heen.

Drogen

Hier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lucht goed langs de partjes kan. Het doel is namelijk de vocht in het schors uit te laten wassemen. Idealiter heb je een hok welke wel een dak heeft maar vrij is bij de zijkanten. Het is echter ook mogelijk je hout onder een zeil te leggen. Voor de open haard bij kerst zal het meeste hout niet droog zijn. Behalve kritisch selecteren kan je de gekloofde delen die geen schors hebben bovenop leggen, zonder schors drogen ze immers veel sneller.

Related Articles

Leuk artikel voor jou?